Monday, 30 July 2012

~friendship till the end~

dear blog,
diz time,fara just nak share about  pengertian sahabat yang sebenar-benarnya..actually,sahabat adalah satu tali kegembiraan didalam memenuhi saat-saat kita tika didalam kehidupan ini..sahabat tika susah,dan sahabt tika senang..sahabat sejati akan sentiasa ada untuk kita disaat kita memerlukannya..itulah pengertian sahabat yang sebenar-benarnya,,

dulu fra adela sahabat yang benar2 sentiasa ada untuk fra,, pas skolah pun,,kadng2 kuar ngan die...g mana2,,beli barang same,nak diikotkan cite,fara ngn sahabat fra ni memang sentiasa brsama even dah bis skolah,,,salah sorang sahabat sejati fara ialah zulika md yunos...aka kiwiku.. hehee,,sedihla jugak x pat nak study same tempat ngan die,,but harap die sentiasa berbahagia brsama orang yg trsayang  n sentiasa ingat fra...fra x nak die sedih2..fra harap2 die ceria2 sentiasa..n juga sahabat fra kat hostel..kat kelas 5 tv3..rindu sangat kat mereka =(


n bile cite sal sahabat kat u pula,sahabt yang fara sentiasa ingati especially,fatin hazlin,,,
n juga inani bt baharom,maisara zakaria,nor shazwani ,eyka saarin n laen2,,banyak cgt,,smpai x pat nak sebutlah,,hehee...
ni antara snapshoot fra ngn sahabt fra  di uitm kampus chendering ni :


                                                                    








       salam senyuman..
~nurul farahin abdul aziz~










Sunday, 29 July 2012

life must go on~



assalamualaikum n salam bicara blog semua ..

actually,title post 4 diz time (life must go on)..
kenapa fra ingin membincangkan isu ini?????..kerna sememangnya dimasa kini isu ini sering diperkatakan..


dear blog,
.sebenar2 nya ada sesetengah pihak mngatakan jika seseorang itu megalami masalah ataupun tekanan didalam dirinya..maka,akan timbullah rasa putus asa pada dirinya..dan kadangkala ianya memberi kesan yang negatif ..contohnya kita merasakan hidup ini hanya sia-sia untuk diteruskan ,tidak ada orang yang menghargai kita,dan tidak ada tali untuk kita bergantung harap..
sememangnya kita harus mengelakkan rasa yang sedemikian lahir dihati kita..harus berfikiran positif,dan meneruskan perjuangan didalam meniti kehidupan..kerna kita sudahpun tahu secara terang iaitu dunia ini hanyalah sementara.so,sementara kita diberikan peluang untuk menjalani sebagai salah seorang hamba allah yang mendiami dimuka bumi ini,kita harusnya sentiasa bersemangat untuk meneruskan hidup walaupun kita sedang mengalami sebarang masalah .kerna seteruk manapun masalah itu,kita harus sentiasa berfikiran waras dan kembali keatas jalan yang diredhainya..
sesungguhnya keredahaan allah s.w.t itu lebih penting dari segalanya..
sepertimana yang difirmankan allah s.w.t :
 “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama-suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu. (Surah An-Nisaa’ ayat 29).


dan kita haruslah berusaha memenuhi kegembiraan sementara kita diberikan peluang untuk meneruskan kehidupan ini.
kerna kehidupan ini sebenar-benarnya sangatlah indah jika kita benar-benar menghayatinya..
kerna kehidupan ini sememangnya untuk dihayati dengan ketulusan hati..
kerna kehidupan ini sememangnya bererti..


bererti buat anda,
bererti buat diri saya,
bererti buat setiap makhluk disisinya...




oleh itu sebaris ayat "life must go on" haruslah sentiasa kekal didalam diri kita"..tidak kira apapun yang terjadi..


insyallah ,moga hidup kita sentiasa diberkati...

Thursday, 26 July 2012

bila pertemuan

puisi:{bila pertemuan}

tika malam dihadiri bulan..
tika siang dihadiri sang suria..
ku hadiahi sebuah kesyukuran..
diatas pertemuan yang ditakdirkan illahi..

bila pertemuan,
tiada apa yang mampu diucapkan selain dari sebaris kata-kata ..
salam pertemuan ku ukirkan untukmu...
moga kasih pertemuan ini disandarkan diatas jalan yang diredhai..
kerna itulah yang bisa membuatkan pertemuan ini nan indah..

bila pertemuan,
moga sentiasa mekar dihati..
dengan restu allah s.w.t ~
dan diatas landasan agama yang dicintai....

~moga pertemuan ini bermakna hingga keakhirnya~


salam senyuman ...
lame dah x update stories kt "kaseh suci" ... terasa rindu dhati.. hu3..fara saja wat puisi ni.just for mengisi hobi menulis puisi .. actually,fara teringin sangat nak wat novel ala2 novel  yang ada kt pasaran sekarang..but x ada masa yang terluang lagi.,.banyak lagi perkara yang harus fara utamakan..kerja2 yang diberi lecturer,final project lagi.. so kenalah berusaha utk fokus ,,demi menuju cita2 dan impian yang diidami..
bila cakap pasal pertemuan ini.. bagi fara ,pertemuan tu ada banyak maksud dan haluannya,dan juga yang membezakannya ialah jalan yang baik atau jalan yang buruk yang kita titipkan diatas pertemuan itu..
dan ianya harus kita saling mmperingati bahwa pertemuan itu adalah kehendak allah s.w.t..
moga pertemuan yang bakal ataupun yang tiba didalam cerita hidup kita ini sentiasa direstui allah s.w.t.

sesungguhnya pertemuan itu ialah sebuah penghargaan ~

Sunday, 22 July 2012

~dikau kunjung tiba (R.A.M.M.A.D.H.A.N)~

Dear blog..

puasa ohh puasa !! ~ dah hari kedua dah.. rasa syukur sangat.. terasa indah ramadhan yang penuh mubarak ini...dan tadi fara g la terawih.. ( iaitu salah satu yang digalakkan bg setiap umat islam ),tersentuh hati bila dengar ceramah tu..walaupun singkat tapi isinya padat dan telah membuatkan fara menitis air mata dengan tiba2..i'm touching u know~.. hu3...
isinya :allah s.w.t telah membuka pintu kemaafan bagi setiap hambanya di dalam bulan ramadhan yang indah ini tak kira waktu dan dimana...setiap taubat penyesalan kita akan dimaafi..
begitu agung dan pengasihnya allah s.w.t .. subhanallah..
memanglah ada sesetengah fakta mengatakan ada orang yang tak boleh berubah.. susah utk berubah dan sebagainya..tapi,itu bukan alasan..insyalllah,dengan redha allah s.w.t ,kita pasti akan berubah..
kerna itu kehendak illahi..
dan pabila fra mendengar doa ustaz tadi,memang benar2 sedih dan menyentuh hati..terfikir2 jugak adakah allah akan menerima taubat seorang hamba ini yang adakalnya alpa dengan apa yang disuruhnya..??
timbul satu persoalan...
sangat takut dan berdebar rasanya.. but,kita harus sentiasa ingat yang lambat laun kita akan kembali pada yang berhak juga..iaitu dialam yang jauh dari dunia.. iaitu alam barzakh..takut bukan???
yang penting.kita harus berusaha mendapat kemaafan darinya.. berubah n terus berubah utk menjadi yang lebih baik...
walau kita tahu adakalanya salah kita tidak mendapat kemaafan dari manusia..tapi memohon kemaafan itu lebih layak dipohon padanya (allah s.w.t ) .. redha dengan ketentuannya...dan takdir itu kehendak allah s.w.t...
kita harus  bersedia.. walaupun kita selalu cakap.. apelah nasib aku...apelah nasib aku...
itu tak harus diucapkan ..yang harus kita ucapkan ialah terima kasih ya allah..kerna kau memberi aku kekuatan disetiap dugaanmu,,
insyallah,kita akan mampu melewatinya...
fra nak bagi satu baris lagu :
: hidup x selalunya indah..
langit x selalu cerah..
malam bulan tak berbintang2...
itulah" lukisan alam"...


that's mean itulah lumrah kehidupan ..dan kita sebagi umatnya harus sentiasa mengingatinya lebih dari yang lain..insyallah ~



salah satu video about ramadahan yang fara tengok.. memang bagus isinya =) ~

Thursday, 19 July 2012

Sana Sini...

says:soryla dear  friend.. x banyak lagi cite yang fra nak kongsi.. coz diz sem busy.. so fra x sempat nak update blog.. so pentingkan yang lebih penting dahulu.. kan?hehe =) ingat nak wat cam tutorial la cmtulah kan2.. but cuti2 nantilah bru fra wat.. hehe...
sem ni dah masok 2 thun stgah rupa-rupanyer fra menetap di kuala terengganu yang indah ini..hehe..(chendering)namenyer.a lots of stories ngan kawan2 kat sini.. yang paling penting.. lecturer yg best2..cool2.. n hebat2... 
yang paling best n hepi cgt,bile dpt menuntut ilmu dari orang yang lebih arif.. heehe.. even kene marah pun. fra x kesa..kerna itu adalah lumrah seorang student.. ghee ;)
thanks of god ..syukur cgt dapt study di Uitm kuala terengganu nie..
cite yang paling best gak adlah shopping ter "Top" yang sering kami pergi.. (MYDIN & GIANT ) ..hehe.. dah kate dekat la kan.. so bile x de keje g la jalan2 kat situ.. nak g mesra mall jauh la pulak kan2.. demi menjimatkan  kos pengangkutan..so,x yah la jalan2 smpai ke m.m .. mydin dah cukup.. hehe.. best ape .. 
n bile cakap pasal nak beli barang a.d lak,coz fra kan budak a.d( art n design) , so place yang slalu fra visit n beli brg2 yang seumpama dengannya kat pustaka seri intan.. 
dah cam tourist guide la pulak ann.. ble ckap sal lokasi2 ter"TOP" kat ganu ni ..haha...
ape2 pun .. ganu is the best.. 
n the best2 n best thing ialah blajo kecek ganu..
ex: mung dok wat mende tu ?
     nebeng mung
     hok ane se??
     n macam2 la kan...
x berkesempatan lagila jugak nak  cak bahase ganu ni.. takot pelik je nanti. tapi ape2pun bahase ganu memang unik.. hehee


"GANU THE  BEST"



lagu pilihan: Ganu kiter ....

first snapshot.. hehe ;) days of MUET




kaseh says:  actually after abes speaking 4 muet,.. fra  n kawan2 snap2 pic sbentar.. hehe...just 4 release tension..n utk hiburkan hati..hahaha.. camtulah.. pic ala2 klasik gitu lorh...haha..
berdebar jugak ase pada mulanya ,,dah kate haritu speaking test.. takut+risau+1001 perasaan yg timbul dalam diri ini...
finally,,dpt juga berspeaking2 dengan baik ..tq 4 all candidates..
fra as a candidates (c).. hehee....
n tq to my examiners..
wish me luck yer 4 muet test ( reading ,writing  n listening  next week ) =)






CERITA PENDEK 1:

title:everything about me & him ...

kasihku padanya hanya kerna allah s.w.t.. tapi apakan dayaku ianya sebaliknya.. moga allah s.w.t memberi kita peluang utk memperbaiki diri masing-masing..mungkin kita tidak ditemukan didunia..moga kita  ditemukan di akhirat nanti .insyallah..
kasihku padamu..
umpama sinar dilautan..
walaupun dirimu telah jauh dariku..
aku harus redha dengan ketentuannya..
mungkin tiada jodoh kita tika ini..

ya.. memamg pada mulanya.. ak x dpt menerima kenyataan..
tapi diri ini menyedari aku tiada hak utk mengatakan tidak utk berpisah..
 kita bukan siapa-siapa..
tidak lagi dengan ikatan yang diredhainya..ikatan yang sah..
kerna itu aku harus redha..
kerna engkau sememangnya bukan milikku..


(cerita dari kaseh pada sidia)
:just as memories)