Saturday, 8 December 2012

~Penghijrahan memberi seribu pengertian ~

Assalamualaikum w.b.t dan salam kerinduan buat blogku syang,,,
ian   firstly, lama dah kan fra x m'update entri di kaseh suci .. disebabkan hal2 yang trtentu dan kesibukan kerja sementara la kan2.. hehe.. entri pada kali ini fra nak share bout "penghijrahan seseorang hamba allah s.w.t"..

   Dear blog syang,
   penghijrahan pada umumnya memberikan kita banyak pandangan dan pengertiaan.  misalan diantaranya penghijrahan dari segi muslimah yg tidk berhijab kearah yg berhijab.. memang terselah ayunya seseorang  muslimah itu kan bila sopan dan mengikut cara dan gaya islam yang sebenar..dan begitu juga bagi seseorang dari bukan islam itu pada yang islam.. kerna sememangnya islam itu memang indah...islam itu sememangnya suci dan sangatla indah jika kita benar2 memahaminya dan mendalaminya ..


  Dan buat rakan2 blog, moga kita sentiasa belajar untuk memahami dan mendalami erti kata sesebuah penghijrahan itu,.. kerna ianya sememangnya amat bermakna..

 Dan adakalanya mungkin kita perlu bermuhasabah diri kita untuk kita betul2 menyempurnakan arah penghijrahan diri kita.. dan agar sentiasa diatas jalannya.. jalan agama islam yang suci dan diatas jln yang sentiasa diredhai dan diberkati oleh DIA yang satu,,,insyallah ...


 " Penghijrahan yang memberi seribu pengertian "


salam sayang:
~kaseh suci~

Sunday, 14 October 2012

biar rindu kejauhan~

Bila terasa rindu..
ku sebut namamu...
dengan harapan kau kan muncul dalam tidur
bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
dan barulah kuterasa bagai disembuh..


Assalamualaikum dan salam kerinduan buat blogku syang,

 Agak lama dah kan fara x mengupdatekan entri didalam blog ni..sorry.. Miggu ni amatlah sibuk.(atas sebab2 kesibukan didalam menghabiskan sem yang akhir ini.wish me luck ya... untuk entri pada kali ini,fara nak stories tentang "biar rindu kejauhan'....
 rindu pada umumnya ialah rindu  pada yang satu,rindu pada yang utama,keluarga,sahabat,kenalan ,jiran dan sebagainya.

  Selain dengan mengungkapkan seungkap ayat"i miss u" ,dengan iringan doa juga adalah salah satunya..
Rindu adalah satu perasaan yang indah..Yang paling indah hanyalah rindu pada yang satu, dan rindu yang indah juga adalah rindu yang dititipkan antara kita sesama manusia..Bila kita sayangkan seseorang,kita pasti akan terasa rindu bila berjauhan dengannya..Bila kita tidak bertemu dengannya...
Itu adalah lumrah kita didalam meniti arus kehidupan.Betapa berertinya kan sebuah kerinduan???..


Blog syang,

 Belajarlah untuk menghargai sesebuah kerinduan itu..Kerna dengan kehadiran rindu itu lah ,ianya juga dapat memberikan kebahagiaan dan keindahan didalam diari hidup kita.. sentiasalah kita berusaha untuk menitipkan doa didalam mengharungi rasa rindu dihati.. dan tidak lupa juga rindu kita untuk menemui Rasulullah s.a.w...rindu kita untuk meningkatkan keimanan dan ketakwaan didalam diri,rindu kita untuk memperbaiki kelemahan dan kekurangan diri,dan juga rindu kita untuk menggapai sebuah kejayaan bagi menghadiahinya kepada orang tua kita yang telah banyak berjasa untuk kita..
moga kita dapat menyempurnakan dan mencapai segala kerinduan ini..
insyallah~





 says:kata-kata hikmah..





Wednesday, 19 September 2012

rapuhku tika di atas titian kehidupan~

assalamualaikum w.b.t  &  salam senyuman blogku syang,,

actually,untuk entri pada kali ini ,,fara nak kongsi tentang"rapuhku tika diatas titian kehidupan"..

 dear blog,
sepertimana yang kita ketahui,perjalanan kehidupan kta dimuka bumi yang hanya milik Allah s.w.t ini adalah sementara sahaja.Yang kekal hanyalah  diakhirat kelak..dengan itu kita harus sentiasa belajar dan mempraktikkan ilmu-ilmu agama didalam diri kita. insyallah segala amalan kita diredhai dan diberkati Allah s.w.t.

Sungguhpun telah kita ketahui yang kita ini hanyalah insan biasa yang adakalanya  tidak lepas dari melakukan sebarang salah dan silap samada yang sengaja ataupun tidak sengaja. insyallah,dari hari ini,mulai saat ini kita haruslah belajar untuk memperbaiki kekurangan  diri dan mengelakkan diri dari melakukan sebarang perkara yang dilarang oleh "Yang maha kuasa".
.
Dan adakalanya kita lemah didalam meniti kehidupan yang  hanyalah dipinjamkan sementara bagi kita.  .Kita haruslah kuat untuk menentang yang dilarang dan sentiasa cuba untuk memperbanyakkan  amalan .Supaya mudahan dapat mengurangkan balasan untuk diri kita diakhirat kelak..  dan moga-moga kita juga dapat tergolong diantara ahli syurga nanti,insyallah..

Dan seringkali kita diuji dengan berbagai dugaan dan cabaran hidup ..  Adakalnya kita tidak mampu ..untuk mencegahnya,dengan itu,kita harus sentiasa ingat bahwa , setiap ujian dan dugaan yang datang dalam hidup kita itu bukan sengaja Allah sw.t bagi ,justeru ianya adalah kerna "dia" tahu kita mampu untuk menjalani setiap rintangan yang dihadapi.
 
kuatkan diri untuk tidak rapuh tika di titian kehidupan yang hanyalah sementara ini.. mudahan kita mampu menjalaninya,

Ilmu agama penting untuk kita kuat didalam  mengubati "rapuh" tika diatas titian kehidupan ini.,dan sentiasa diatas dasar dijalan islam...




                                     

says: menanti di alam barzakh

Thursday, 6 September 2012

~berharganya taubat seseorang hamba itu ~

Assalamualaikum dan salam kerinduan buat blogku syang,,

   rasanya dah lama fra x update entri di blog ni.. minggu ni sibuk sikit sebab nak final sem dah ..wish me luck .. hehe..

  Blogku syang,,
 
   tajuk entri yang fra nak kongsi ialah 'berharganya taubat seseorang hamba itu'..dan bila kita sebut soal makna 'taubat',taubat bermaksud wujudnya keinsafan dan penyesalan terhadap salah dan silap kita dimasa lalu, lalu kita ingin memohon ampun kepada 'yang maha kuasa' dengan seikhlasnya..kadangkala taubat itu bukan datang dengan sendirinya,malah ianya datang dari petunjuk dan hidayah Allah s.w.t ,dimana allah s.w.t mewujudkan rasa ingin taubat didalam kalbu seseorang hambanya itu..subhanallah....

   sepertimana yang kita ketahui taubat itu dapat mendekatkan diri kita pada yang satu ( Allah s.w.t)..walaupun kita tahu kita tidak sebaik mana,tapi kita masih tetap juga berusaha untuk mencari keredhaan darinya..biarkan apa yang dikatakan orang lain,teguhkanlah hati dan diri kita untuk memperolehi rahmat darinya.. moga taubat diterima..

    dan juga panggilan taubat dari allah s.w.t itu hendaklah  kita menghargainya dan menjalankannya dengan sempurna.sesungguhnya sesebuah taubat itu dapat memberikan kedamaian dan ketenteraman dihati seseorang hamba ..dan jika kita mensia-siakan panggilan dari Allah s.w.t itu,mungkin dunia kita akan berputar-putar,,dan dengan itu kita hendaklah berusaha untuk berubah @bertaubat padanya..

     bila kita mempersoalkan tentang 'mendekatkan diri pada Allah s.w.t',,disamping melalukan ibadah  yang disuruh olehnya,kita masih boleh  mendekatkan diri dengan mengunjungi pusat2 pengajian agama (majlis2 yang berunsurkan agama),mencari buku yang berunsurkan agama islam..dengan kita sentiasa mengingatinya,insyallah allah s.w.t akan sentiasa mengingati diri kita..

sepertimana ayat yang fra peroleh dari sebuah artikel:

 ya allah,
 ku bersujud padamu memohon keampunan,
atas segala dosa yang hamba perbuat.

ya allah dosaku menggununung,

berkenankah kau terima doaku??



p/s:insyallah ,allah s.w.t akan sentiasa menerima taubat dari kita .insyallah
  moga hidup kita sentiasa diredhai olehnya..amin~





says: debu-debu dosa(hijjaz)

Monday, 27 August 2012

kiranya rindu itu kerna kasih padanya

assalamualaikum n salam senyuman blogku syang..

maaf lama fra x update stories 4 my blog syang ni .=) diz time ,fra nk update about 'kiranya rindu itu kerna kasih padanya'..

dear blog,,
  rindu??actually rindu itu luas maknanya.banyak pengertiannya.. contohnya rindu kita pada allah s.w.t yang paling utama, rindu kita pada rasulullah s.a.w, rindu kita pada sekalian makhluk ciptaan allah s.w.t, dan sebagainya..kerna itu rindu itu juga adalah perasaan yang secara semulajadi  akan lahir disetiap naluri manusia..dimana kita mengasihi seseorang itu ,lalu kita akan merinduinya jika berjauhan..dan sesungguhnya rindu itu dapat diubati dengan doa kerna doalah dpat mendekatkan seseorang itu tika ianya berjauhan..

  blog syang,,
   bagi fra,rindu itu akan sentiasa  tersemat dihati wlaupun seseorang itu telah pergi dari hidup kita..sesungguhnya ianya adalah salah satu dari lumrah didalam kehidupan..tapi kita harus sentiasa merelakan dan redha dengan setiap ketentuannya,,jadi ,kita haruslah sentiasa berusaha berdoa untuknya agar dapat mengurangkan rasa kerinduan itu..

sepetimana sebahagian  puisi "erti rindu" ini yang fra peroleh dari artikel yang dicari2~

 rengkuh secarik bahagia
dekap indah bayangnya
menariklah ketika sepi

besenandunglah disaat sunyi
dendangkan sejuta aksara RINDU,
semerdu bahasa cinta..


sentiasalah merindui kasih dari "yang maha kuasa" agar kita dapat merasakan ikhlasnya rindu kita pada makhluknya..insyallah ~

                                                                 
~tiada duka yang abadi dunia,
 tiada sepi merantaimu selamanya.
 hati yang rindukan cinta dijalannya,
 semua akan indah pada akhirnya

~


                                says: ayat :surah al-baqarah ~

 

Thursday, 16 August 2012

~jodoh itu rahsia allah s.w.t~

assalamualaikum dan salam senyuman blogku syang,,,


   lame dah kan fara x update blog.. dlam dua hari camtu lah kan2..actually,dipagi yang indah ini fara nak update stories bout "jodoh itu rahsia allah "..

dear blog,,,

   jodoh dan pertemuan seseorang insan itu ditangan allah s.w.t... adakalanya tak semestinya orang yang kita harapkan dia menjadi milik kita akan jadi milik kita..itulah yang dinamakan rahsia allah.. hanya allah s.w.t sahaja  yang mengetahui apa yang terbaik untuk kita sebagai hambanya.. dan begitulah jua ajal dan maut itu juga adalah rahsia darinya.. kita harus belajar untuk redha dengan setiap ketentuannya.
jodoh??? walaupun adakalanya jika kita merasakan yang kita mampu bahagia sentiasa bersama sidia..itu tidak tentu kita akan sentiasa ada disisinya..
seperti umpama serangkap ayat:-

jodoh itu rahsia allah..
sekuat mana kita setia,sehebat mana kita merancang,
selama mana kita menunggu,
sekeras mana kita bersabar,
sedalam mana kita mencintai,setinggi mana pengorbanan kita,
sejujur mana kita menerima seseorang itu,
jika " yang maha kuasa" tidak menulis jodoh kita bersama sidia,kita tetap tidak akan bersama sidia..


    dengan itu,kita hendaklah menerima dengan rela hati jika sidia itu memang tidak ditakdirkan untuk kita....insyallah mungkin suatu hari nanti kebahagiaan akan tiba tanpa kita sedari..kebahagiaan yang kita idamkan...iaitu kebahagiaan yang ikhlas dan suci diatas jalannya..

    dan ingatlah wahai rakan2,, janganlah kita sesekali kita letakkan seseorang itu sebagai HAK MILIK kita selagi tiada akad nikah terpatri dalam hubungan  yang sedang dibina...kerna semuanya adalah ketentuannya...
moga -moga kita ditemukan dengan pasangan yang dapat kita sama2 memperbaiki diri diatas jalan yang diredhainya..insyallah~




says: doa bertemu jodoh (bagi wanita)




Friday, 10 August 2012

~istikharah cinta~(diantara dua hati)

assalamualaikum & salam senyuman blogku syang..


   kali ini fra nak stories bout " cinta yang berlandaskan kasih kerna illahi"..perasaan yang lahir secara semulajadi didalam setiap naluri seorang umat manusia itu...perasaan yang dimana ianya dititipkan oleh allah s.w.t didalam diri kita..cinta kepada allah s.w.t ialah cinta yang paling utama,cinta pada rasullullah s.a.w,cinta pada keluarga kita,sahabat,seluruh ciptaannya dan seterusnya cinta kepada pemilik hati kita bila tiba jodohnya..

dear blog,,,

    "istikharah cinta" yang sebenar-benarnya harus disematkan diminda kita..,,iaitu sentiasa mengingatkan diri kita sendiri bahwa cinta diantara manusia yang lebih pasti ialah cinta diatas satu lafaz yang sah(pernikahan)...
dan walaupun diri ini ( seorang muslimah yang tidak terlalu baik) ,tapi akan ku cuba tuk perbaiki diri ini agar menjadi seorang yang sempurna diatas cintanya.agar cintaku yang bakal tiba suatu hari nanti adalah cinta yang berkisahkan kerinduan padamu allah s.w.t...cinta yang besar maknanya ..kasih yang bepanjangan didunia dan diakhirat..

  cinta dan jodoh itu pasti akan datang dengan sendirinya suatu hari nanti,,mungkin sebelum ini diri ini tidak menyedari makna cinta yang sebenrnya..cinta yang utama (allah s.w.t)..dan .insyallah,diwaktu inidiri ini akan sentiasa berusaha dan belajar untuk menanti sipemilik hati yang sebenarnya(cinta antara dua insan),..
sentiasa berdoa untuk menanti cinta insan yang sentiasa mencintai allah s.w.t..sentiasa merindui insan yang merindui allah s.w.t...beristikharah didalam cinta yang ikhlas...

blog syang,,

    sentiasalah  mendambakan cinta yang dikurnia allah s.w.t. suatu masa nanti....yang dapat membimbing seorang muslimaah itu agar lebih mengingati dirimu (allah s.w.t),membimbing untuk mendalami ilmu agama sementara masih bernafas,,,sentiasa berkasih diatas jalan allah s.w.t...agar tidak terpaling dari syariat allah s.w.t.....~cinta yang halal diantara dua insan yang dinantikan.....

 moga diri ini belajr untuk  redha dengan sesiapa pun yang tertulis buat diri ini...semoga cinta sipemilik hati yang akan tiba nanti   dapat memperbaiki diri ini.. dan  moga allah s.w.t menyatukan hati cinta yang akan tiba didalam keindahan istikharah cinta allah s.w.t yang agung hingga keakhirnya....

insyallah ~

   
says: song's for" istikharah cinta"...


wassalam..
nurul farahin abdul aziz

Tuesday, 7 August 2012

ring's from mr.right~



   Assalamualaikum n salam snyuman blogku syang..

  Actually,hari ni fara nak kongsi stories bout cincin kahwin mengikut personaliti seseorang wanita itu..
  first of all, meh fra stories dulu serba sedikit maksud "berharganya sesebuah ikatan yang sah"...ikatan yang menyatukan sigadis dan si teruna... kasih yang dipatri berdasarkan kasih syang mereka terhadap allah s.w.t..berdasarkan kerinduan pada yang "esa".. dan bagi memenuhi salah satu syariat allah s.w.t iaitu "perkahwinan"...

 dear blog,,,
 bile kita sebut pasal cincin kahwin ,ianya mempunyai makna yang besar dan terlalu bernilai bagi sigadis...dan pemilihannya haruslah secara matang,. seiring dengan personaliti seseorang gadis itu..maybe orang laen x  meneliti sangat soal ini,but cincin kahwin itu akan lebih bermakna jika ianya mengikut peribadi sigadis..

ni fara nak kongsi bout jenis2 cincin kahwin megikut personaliti sigadis:

1) Cincin klasik bermata satu (solitaire)

            Cincin solitaire bertakhtakan sebuah batu permata sebagai bentuknya merupakan jenis cincin kahwin yang paling umum.Cincin ini sesuai bagi wanita yang menginginkan kesan klasik tradisional yang tidak pernah usang.dan merupakan pilihan yang paling sempurna bagi hampir semua keperibadian wanita.Cincin ini adalah pilihan tpat bagi wanita yang kurang suka mengikut tren.Paling sesuai bagi wanita yang tradisional,beriorentasi  terhadap karier,mewah ,suka bergaul

2) Cincin bermata tiga
 
     Cincin bermata tiga merupakan angka yang sangat simbolis bagi banyak budaya dan agama.mata tiga dalam cincin pernikahan juga merupakan simbol dari masa lalu,masa sekarang dan masa depan.Cincin bermata tiga sangat ideal bagi wanita yang menginginkan cincin dengan makna mendalam dan sifat peribadi.Cincin jenis ini sesuai dengn peribadi berkeyakinan,romantis ,rendah hari,dewasa dan misteri

3) Cincin dengan batu melayang

   Mata cincin tidak terletak pada rangkanya,melainkan dua sisi cincin yagn ditekan,Batu cincin ini terlihat seperti melayang diudara.Lingkaran cincin lebih tebal dan kuat(untuk menyangga berlian ditempatnya).Secaara keseluruhan tampilan cincin ini kotemporari dan berani.Ideal utk wanita moden dan berfikiran maju yang berani mengemukan pendapat.dan juga peribadi yang urban,berani,suka perubahan,berjiwa pemimpin,ekspresif

4) Cincin dengan permata berwarna

  Ada berbagai jenis dan bentuk cincin kahwin dengan permata berwarna,yang paling popular adalah batu safir,rubi,dan zamrud.Cincin ini sesuai bagi wanita yang berjiwa seni dan artistik.Jika anda seorang seniman,crative thinker,kreatif,artistik,sentimental,ekspresif,mahir memetik gitar,sentimetal,mahir memetik gitar,ekspresif..ianya sesuai untuk anda

5) Cincin vintage atau antik

   Bercorakkan rumit dan bertema romantis.cincin ini mengingatkan kita dimasa lampau.cincin antik yang paling didambakan adalah cincin yang bersal dari era victorian dan art deco.Vintage dan atik ditujukan bagi wanita yang idealisme tinggi  yang percaya akan masa depan yang lebih baik.Cincin ini juga sesuai untuk para pencinta seni,wanita romantis,original dan peribadi yang hangat..
cincin pernikahan ini ideal bagi gadis yang menyukai kesederhanaan dan kenyamanan.cincin polos juga sesuai bagi gadis yang tidak menggemari berlian dan perhiasan,diperuntukkan bagi peribadi yang rendah hati,sopan,pemalu,dewasa,dan intelektual.

6) Cincin dengan batu2 permata kecil.

   Terdiri dari sebuah berlian yang diapit dua atau lebih berlian kecil.corak cincin ini memberi kesan impersif,cemerlang,dan keinginan untuk menjadi perhatian.Ideal bagi wanita yang glamour ,dan tidak segan menunjukkan kejayaan mereka


~says but bg fara kesesuaian cincin tidaklah terlau penting.apa yang paling utama ialah kesesuaian sigadis dan bakal suaminya .seiring dengan kasih dan redha dari allah s.w.t~









Friday, 3 August 2012

~buat ayah yang dirindui,,,

assalamualaikum w.b.t..

 dearie blog,,
 
  fitrah manusia semestinya menginginkan sebuah keluarga yang sempurna,keluarga yang bahagia..keluarga yang dipimpin oleh seorang lelaki ( ayah )..ayah yang dapat membimbing kita utk mempelajari ilmu agama bersama keluarga..ayah yang dapat kita kongsi masalah dengannya..n ayah yg dapat kita lihat keceriaan diwajahnya..

  begitu jua fra,kadangkala terasa sedih dihati pabila teringatkan ayah tinggalkan kami,. dan yang paling pahit ialah berpisahnya kami kerna alasan yang tidak patut,, memangla orang akan cakap x yah la ingat lagi,benda dah lame ..but x kan mungkin dengan cepatnya kita akan lupakannya..nak2 ditinggalkan oleh salah seorang yang penting dalam hidup kita..n nak2 ayah fra still ade lagi,but x tau kemana dia menghilang.. x pernah sekali pun kami berhubung even sesaat pun...but,fra tau fra harus kuat utk mnjalaninya,, sekuat ibu fra yang mampu menjaga kami sebagai ibu  n ayah tuk kami...

 blog syang,,
   impian fra :nak sangat ambil gambar keluarga bersama-sama..ada ayah.... tapi  takpelah ,it's ok..mgkin kami akan ditemukan suatu hari nanti.. insyallah.... hanya mampu mendoakan kebahagiaan dan kesihatan utk ayah diwaktu ini...


  ~walau dimana jua ayah berada,insyallah anakmu ini akan sentiasa mendoakan~


says:saje upload lagu ni....lagu  yang memberikan sejuta makna.. kan?? ...hu3



Thursday, 2 August 2012

~menghitung hari tibanya syawal~

Assalamualaikum n salam ramadhan blogku syang...

  post pada kali ni fra nak kongsi tentang persiapan raya yang bakal tiba..Perbelanjaan raya yang mungkin kita sendiri tidak sedar bahwa kita telebih membeli barang yang bukan keperluan kita,,tapi diatas kehendak kita..kadang2 sampai parents kita pun pening bila fikirkan soal ini.. dah kata parents kita yang melaburkan wang untuk kita berbelanja ..seharusnya,kita harus kenal erti berjimat dan tidak membeli terlalu banyak..belilah hanya sekadar yang mampu..contohnya,dari segi pakaian ,just beli 2 or 3 pasang,...
n ble bicara soal kueh 2 raya yang hendak dibeli,belilah dengan cara yang sederhana..so,kita digalakkan beraya dengan bersederhana..

dear blog,
persiapan raya dsisi family tersayang,akan membuatkan syawal yang akan tiba ini bermakna...
n ni fra nak show's gambar2 items utk raya t :



1)ni la antara pakaian yang akan kita beli utk raya,,memangla banyak yang berkenan dihati..but kita haruslah save budget..kan2???

2)ni pula antara kueh raya.. sedapkan???...x sabar rasanya nak raya =)
nak almond london satu ?? =) hehee



3)ni menu utama dihari raya t,iaitu ketupat dan rendang..



says: menikmati keindahan puasa dahulu,sebelum menikmati kegembiraan dihari raya...hehee


salam ukhwah ,,
~kaseh suci~



dear blog,,

  actually,fra nak stories about bbrapa comment yang telah dhantar oleh orang yang kurang sopan.....tujuan fra post cerita2 dari fra adalah untuk dikongsi ,bukan untuk dicaci..diharapkan orang yang bertanggungjawab itu  sedar akan kesalahannya..

wassalam...

Wednesday, 1 August 2012

~duhai ketabahan...

assalamualaikum dan salam senyuman blogku sayang ~

hidup ini umpama putaran roda...kadangkala kita dibawah ,dan adakalanya kita diatas,,
adakalanya kita disisi kegembiraan ,dan adakalnya kita disisi kesedihan...

dear blog,
bagi fara,x semestinya putaran hidup kita akan sentiasa seperti apa yang kita inginkan..kita harus kuat tika kita sedih,dan kita harus ceria andai kita memiliki kebahagiaan..just as a simple word"happy go lucky"..
moment yang paling fra ingati ialah disaat bahagia disi orang yang tersayang,,x kira family,dan juga sahabat ..dan yang paling penting bahagia disisi allah s.w.t...dan moment yang paling fra x nak ingat (sedih) ialah 
disaat orang yang disayangi meninggalkan fara..

    memang itu yang ditakdirkan allah s.w.t, fra harus terima dengan ikhlas hati..dan setiap manusia juga harus redha dengan ketentuannya..allah s.w.t memberi kita dugaan agar kita lebih mengingati dirinya dan berubah untuk menjadi yang lebih baik disisi "dia"(allah yang maha kuasa)"...sungguhpun adakalanya kita tidak rela untuk menerima apa yang terjadi,kita harus jua menerima dan menjalani sesuatu dugaan itu dengan hati yang tabah...

hati yang tabah itulah penawar bagi setiap dugaan ..


says:sedih dan tawa seseorang hamba allah s.w.t itu sebenar-benarnya hanyalah diketahui oleh allah s.w.t ~


Monday, 30 July 2012

~friendship till the end~

dear blog,
diz time,fara just nak share about  pengertian sahabat yang sebenar-benarnya..actually,sahabat adalah satu tali kegembiraan didalam memenuhi saat-saat kita tika didalam kehidupan ini..sahabat tika susah,dan sahabt tika senang..sahabat sejati akan sentiasa ada untuk kita disaat kita memerlukannya..itulah pengertian sahabat yang sebenar-benarnya,,

dulu fra adela sahabat yang benar2 sentiasa ada untuk fra,, pas skolah pun,,kadng2 kuar ngan die...g mana2,,beli barang same,nak diikotkan cite,fara ngn sahabat fra ni memang sentiasa brsama even dah bis skolah,,,salah sorang sahabat sejati fara ialah zulika md yunos...aka kiwiku.. hehee,,sedihla jugak x pat nak study same tempat ngan die,,but harap die sentiasa berbahagia brsama orang yg trsayang  n sentiasa ingat fra...fra x nak die sedih2..fra harap2 die ceria2 sentiasa..n juga sahabat fra kat hostel..kat kelas 5 tv3..rindu sangat kat mereka =(


n bile cite sal sahabat kat u pula,sahabt yang fara sentiasa ingati especially,fatin hazlin,,,
n juga inani bt baharom,maisara zakaria,nor shazwani ,eyka saarin n laen2,,banyak cgt,,smpai x pat nak sebutlah,,hehee...
ni antara snapshoot fra ngn sahabt fra  di uitm kampus chendering ni :


                                                                    








       salam senyuman..
~nurul farahin abdul aziz~










Sunday, 29 July 2012

life must go on~



assalamualaikum n salam bicara blog semua ..

actually,title post 4 diz time (life must go on)..
kenapa fra ingin membincangkan isu ini?????..kerna sememangnya dimasa kini isu ini sering diperkatakan..


dear blog,
.sebenar2 nya ada sesetengah pihak mngatakan jika seseorang itu megalami masalah ataupun tekanan didalam dirinya..maka,akan timbullah rasa putus asa pada dirinya..dan kadangkala ianya memberi kesan yang negatif ..contohnya kita merasakan hidup ini hanya sia-sia untuk diteruskan ,tidak ada orang yang menghargai kita,dan tidak ada tali untuk kita bergantung harap..
sememangnya kita harus mengelakkan rasa yang sedemikian lahir dihati kita..harus berfikiran positif,dan meneruskan perjuangan didalam meniti kehidupan..kerna kita sudahpun tahu secara terang iaitu dunia ini hanyalah sementara.so,sementara kita diberikan peluang untuk menjalani sebagai salah seorang hamba allah yang mendiami dimuka bumi ini,kita harusnya sentiasa bersemangat untuk meneruskan hidup walaupun kita sedang mengalami sebarang masalah .kerna seteruk manapun masalah itu,kita harus sentiasa berfikiran waras dan kembali keatas jalan yang diredhainya..
sesungguhnya keredahaan allah s.w.t itu lebih penting dari segalanya..
sepertimana yang difirmankan allah s.w.t :
 “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama-suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu. (Surah An-Nisaa’ ayat 29).


dan kita haruslah berusaha memenuhi kegembiraan sementara kita diberikan peluang untuk meneruskan kehidupan ini.
kerna kehidupan ini sebenar-benarnya sangatlah indah jika kita benar-benar menghayatinya..
kerna kehidupan ini sememangnya untuk dihayati dengan ketulusan hati..
kerna kehidupan ini sememangnya bererti..


bererti buat anda,
bererti buat diri saya,
bererti buat setiap makhluk disisinya...




oleh itu sebaris ayat "life must go on" haruslah sentiasa kekal didalam diri kita"..tidak kira apapun yang terjadi..


insyallah ,moga hidup kita sentiasa diberkati...

Thursday, 26 July 2012

bila pertemuan

puisi:{bila pertemuan}

tika malam dihadiri bulan..
tika siang dihadiri sang suria..
ku hadiahi sebuah kesyukuran..
diatas pertemuan yang ditakdirkan illahi..

bila pertemuan,
tiada apa yang mampu diucapkan selain dari sebaris kata-kata ..
salam pertemuan ku ukirkan untukmu...
moga kasih pertemuan ini disandarkan diatas jalan yang diredhai..
kerna itulah yang bisa membuatkan pertemuan ini nan indah..

bila pertemuan,
moga sentiasa mekar dihati..
dengan restu allah s.w.t ~
dan diatas landasan agama yang dicintai....

~moga pertemuan ini bermakna hingga keakhirnya~


salam senyuman ...
lame dah x update stories kt "kaseh suci" ... terasa rindu dhati.. hu3..fara saja wat puisi ni.just for mengisi hobi menulis puisi .. actually,fara teringin sangat nak wat novel ala2 novel  yang ada kt pasaran sekarang..but x ada masa yang terluang lagi.,.banyak lagi perkara yang harus fara utamakan..kerja2 yang diberi lecturer,final project lagi.. so kenalah berusaha utk fokus ,,demi menuju cita2 dan impian yang diidami..
bila cakap pasal pertemuan ini.. bagi fara ,pertemuan tu ada banyak maksud dan haluannya,dan juga yang membezakannya ialah jalan yang baik atau jalan yang buruk yang kita titipkan diatas pertemuan itu..
dan ianya harus kita saling mmperingati bahwa pertemuan itu adalah kehendak allah s.w.t..
moga pertemuan yang bakal ataupun yang tiba didalam cerita hidup kita ini sentiasa direstui allah s.w.t.

sesungguhnya pertemuan itu ialah sebuah penghargaan ~

Sunday, 22 July 2012

~dikau kunjung tiba (R.A.M.M.A.D.H.A.N)~

Dear blog..

puasa ohh puasa !! ~ dah hari kedua dah.. rasa syukur sangat.. terasa indah ramadhan yang penuh mubarak ini...dan tadi fara g la terawih.. ( iaitu salah satu yang digalakkan bg setiap umat islam ),tersentuh hati bila dengar ceramah tu..walaupun singkat tapi isinya padat dan telah membuatkan fara menitis air mata dengan tiba2..i'm touching u know~.. hu3...
isinya :allah s.w.t telah membuka pintu kemaafan bagi setiap hambanya di dalam bulan ramadhan yang indah ini tak kira waktu dan dimana...setiap taubat penyesalan kita akan dimaafi..
begitu agung dan pengasihnya allah s.w.t .. subhanallah..
memanglah ada sesetengah fakta mengatakan ada orang yang tak boleh berubah.. susah utk berubah dan sebagainya..tapi,itu bukan alasan..insyalllah,dengan redha allah s.w.t ,kita pasti akan berubah..
kerna itu kehendak illahi..
dan pabila fra mendengar doa ustaz tadi,memang benar2 sedih dan menyentuh hati..terfikir2 jugak adakah allah akan menerima taubat seorang hamba ini yang adakalnya alpa dengan apa yang disuruhnya..??
timbul satu persoalan...
sangat takut dan berdebar rasanya.. but,kita harus sentiasa ingat yang lambat laun kita akan kembali pada yang berhak juga..iaitu dialam yang jauh dari dunia.. iaitu alam barzakh..takut bukan???
yang penting.kita harus berusaha mendapat kemaafan darinya.. berubah n terus berubah utk menjadi yang lebih baik...
walau kita tahu adakalanya salah kita tidak mendapat kemaafan dari manusia..tapi memohon kemaafan itu lebih layak dipohon padanya (allah s.w.t ) .. redha dengan ketentuannya...dan takdir itu kehendak allah s.w.t...
kita harus  bersedia.. walaupun kita selalu cakap.. apelah nasib aku...apelah nasib aku...
itu tak harus diucapkan ..yang harus kita ucapkan ialah terima kasih ya allah..kerna kau memberi aku kekuatan disetiap dugaanmu,,
insyallah,kita akan mampu melewatinya...
fra nak bagi satu baris lagu :
: hidup x selalunya indah..
langit x selalu cerah..
malam bulan tak berbintang2...
itulah" lukisan alam"...


that's mean itulah lumrah kehidupan ..dan kita sebagi umatnya harus sentiasa mengingatinya lebih dari yang lain..insyallah ~



salah satu video about ramadahan yang fara tengok.. memang bagus isinya =) ~

Thursday, 19 July 2012

Sana Sini...

says:soryla dear  friend.. x banyak lagi cite yang fra nak kongsi.. coz diz sem busy.. so fra x sempat nak update blog.. so pentingkan yang lebih penting dahulu.. kan?hehe =) ingat nak wat cam tutorial la cmtulah kan2.. but cuti2 nantilah bru fra wat.. hehe...
sem ni dah masok 2 thun stgah rupa-rupanyer fra menetap di kuala terengganu yang indah ini..hehe..(chendering)namenyer.a lots of stories ngan kawan2 kat sini.. yang paling penting.. lecturer yg best2..cool2.. n hebat2... 
yang paling best n hepi cgt,bile dpt menuntut ilmu dari orang yang lebih arif.. heehe.. even kene marah pun. fra x kesa..kerna itu adalah lumrah seorang student.. ghee ;)
thanks of god ..syukur cgt dapt study di Uitm kuala terengganu nie..
cite yang paling best gak adlah shopping ter "Top" yang sering kami pergi.. (MYDIN & GIANT ) ..hehe.. dah kate dekat la kan.. so bile x de keje g la jalan2 kat situ.. nak g mesra mall jauh la pulak kan2.. demi menjimatkan  kos pengangkutan..so,x yah la jalan2 smpai ke m.m .. mydin dah cukup.. hehe.. best ape .. 
n bile cakap pasal nak beli barang a.d lak,coz fra kan budak a.d( art n design) , so place yang slalu fra visit n beli brg2 yang seumpama dengannya kat pustaka seri intan.. 
dah cam tourist guide la pulak ann.. ble ckap sal lokasi2 ter"TOP" kat ganu ni ..haha...
ape2 pun .. ganu is the best.. 
n the best2 n best thing ialah blajo kecek ganu..
ex: mung dok wat mende tu ?
     nebeng mung
     hok ane se??
     n macam2 la kan...
x berkesempatan lagila jugak nak  cak bahase ganu ni.. takot pelik je nanti. tapi ape2pun bahase ganu memang unik.. hehee


"GANU THE  BEST"



lagu pilihan: Ganu kiter ....

first snapshot.. hehe ;) days of MUET




kaseh says:  actually after abes speaking 4 muet,.. fra  n kawan2 snap2 pic sbentar.. hehe...just 4 release tension..n utk hiburkan hati..hahaha.. camtulah.. pic ala2 klasik gitu lorh...haha..
berdebar jugak ase pada mulanya ,,dah kate haritu speaking test.. takut+risau+1001 perasaan yg timbul dalam diri ini...
finally,,dpt juga berspeaking2 dengan baik ..tq 4 all candidates..
fra as a candidates (c).. hehee....
n tq to my examiners..
wish me luck yer 4 muet test ( reading ,writing  n listening  next week ) =)






CERITA PENDEK 1:

title:everything about me & him ...

kasihku padanya hanya kerna allah s.w.t.. tapi apakan dayaku ianya sebaliknya.. moga allah s.w.t memberi kita peluang utk memperbaiki diri masing-masing..mungkin kita tidak ditemukan didunia..moga kita  ditemukan di akhirat nanti .insyallah..
kasihku padamu..
umpama sinar dilautan..
walaupun dirimu telah jauh dariku..
aku harus redha dengan ketentuannya..
mungkin tiada jodoh kita tika ini..

ya.. memamg pada mulanya.. ak x dpt menerima kenyataan..
tapi diri ini menyedari aku tiada hak utk mengatakan tidak utk berpisah..
 kita bukan siapa-siapa..
tidak lagi dengan ikatan yang diredhainya..ikatan yang sah..
kerna itu aku harus redha..
kerna engkau sememangnya bukan milikku..


(cerita dari kaseh pada sidia)
:just as memories)




Monday, 16 April 2012

Al-kisah si lembu dan si ayam ~ waaa;)

  vs




tersebutlah  kisah antara si lembu dn si ayam...bg si lembu a,,, adlh sahabat sejati silembu utk selamanya..a,,, adlh org yg prtama si lmbu  kenal n tegur  sesampainya di uitm kuala terengganu mse sem 1... time tu x kenal sape lg.. suka duka sering dikongsi bersama..walau si lmbu  sering melakukan kesalahan,a,,, tetap memaafkan silmbu...bg si lmbu apapn2 pn yg trjadi si a,,, tetap mrupakan org yg trpenting di dlm hidupnya..tatkala silmbu kesusahan,si a,,, setia membantunya.. 

tahun ni kadangkala si lmbu n si,,, tidak rapat seperti dulu,,akan tetapi dengan adanya ikatan kasih sayang sebuah persahabatan yang sejati,si lmbu dan si a,,, rapat seperti sediakala.
bagi si lmbu,antara perkara yg paling menggembirakan si lmbu adlh pershbatan si lmbu n si a,,,..

love u so much fatin hazlin aka a,,, ~




                                               







  

fra n akak.. syang cgt kakak shila.. ghee =)



ni pic akak n fra.. akak adlh idola fra.. akk sntiasa bri fra smngt.. n mmhami fra.. even fra slalu wt slah..fra brsyukur cgt dpt akk yg sgt2 sporting.. n loving,hehehehe ... ~moga fra n akk dpt brjaya brsama2 suatu hari nt..
insyallah.. ~






nukilan saya ~

assalamualaikum w.b.t

  nice to know everyone ~ act.fra saje je wat blog ni.. lgpun nga cuti2 sem ni.. x da apa nk wat..
  fra hnya nk share part of my life ..
 
lgu 'rapuh' ni fra suka cgt.coz ianya sntiasa bg fra kekuatan dn sntiasa mngingatkan kita pd 'yg maha     kuasa'.. dn ianya sntiasa bg fra kekuatan dlm mnmpuhi kehidupan yang penuh berliku ini..dn kadangkala kita sebagai manusia yg lemah adakalanya melakukan kesilapan.. ttp allah s.w.t. akn sentiasa mnrima taubat kita..
moga dngan pnghijrahan ini,kta dpt brubah kearah kebaikan dn mnjauhi drpda sgala keburukan..
 insyallah~
 
 moga dgn lagu ini kita akn sntiasa mngingati padanya ~